Pregled čestih oboljenja sa bolom u leđima

Potreban je samo jedan pogrešan pokret da biste povredili leđa i vrat. Bol u leđima i vratu je česta pojava. Šta se događa ako vas leđa bole? Šta su uzroci i kakve terapije su dostupne?

Uzroci i dijagnoza bola u leđima

Bol u leđima je čest problem današnjice. Ima mnoštvo uzroka, poput nedostatka vežbanja ili lošeg držanja tela. Naša tela, a stoga i naša leđa, žele da se kreću i isprave. Nije ni čudo što nam se kičma i drugi delovi tela vremenom bune zato što se prema njima ne ophodimo kako treba.

Bol u leđima je obično posledica napetosti u mišićima i ne bi ga trebalo shvatati olako. Ako se ne leči, početna napetost može brzo da se pretvori u akutni bol u leđima. Simptomi se ponekad šire i obuhvataju celu kičmu, od lumbalnog do vratnog dela. Uklješteni nerv u leđima može da dovede do širenja bola u ruke, šake ili noge.

Nažalost, svi koji pate od hroničnog bola u leđima automatski prelaze u položaj kojim se izbegava bol. To dovodi do smanjene pokretljivosti i pogoršava simptome. Stoga je odgovarajuće lečenje neophodno u slučajevima dugotrajnog bola u leđima.

Ikona za trazenje informacija

Informacija: gotovo svaka treća odrasla osoba u Nemačkoj ima probleme sa leđima često ili stalno.2 Bol u leđima je jedan od najčešćih uzroka nesposobnosti za rad u Nemačkoj.2

Nije svaki bol u leđima isti: različiti faktori, poput uzroka, trajanja ili jačine, omogućavaju diferencijaciju simptoma. Podeljeni su na:

 • nespecifični bol u leđima, gde kliničkim pregledom nije moguće utvrditi organske uzroke i
 • specifični bol u leđima, npr. ako stanje kičme izaziva bol ili ako se lako može odrediti izvor (mišići, međupršljenski disk).

Lekar takođe može da razlikuje i akutni, subakutni i hronični bol u leđima. Akutni bol traje kraće od šest nedelja. Simptomi se obično povuku sami. Subakutni simptomi traju duže od šest nedelja. Bol koji traje i nakon dvanaest nedelja klasifikuje se kao hronični bol u leđima.

Prilikom uspostavljanja dijagnoze, lekar ima na raspolaganju brojne opcije za utvrđivanje uzroka i ozbiljnosti problema. Prvi korak je uvek detaljan razgovor sa pacijentom koji, između ostalog, obuhvata i sledeće informacije:

 • mesto bola
 • širenje (određeni deo tela)
 • trajanje
 • tok, prethodna pojava bola
 • prethodne terapije i rezultati
 • vreme pojave, tokom određenih aktivnosti
 • povezani simptomi

Zavisno od dijagnoze, a stoga i od uzroka bola u leđima, lekar će odrediti odgovarajuću terapiju.

Mogućnosti terapije za bol u leđima

Hirurški zahvati mogu da se primenjuju za lečenje određenog bola u leđima. Međutim, ako nije moguće pronaći određeni uzrok simptoma, lekari obično pribegavaju lečenju simptoma. Koristi se terapija i sa lekovima i bez njih.

Najčešće opcije lečenja bola u leđima bez primene lekova su:

 • masaže
 • termoterapija
 • fizioterapija
 • kretanje i sportska terapija
 • opuštanje (npr. uz autogeni trening)

Ako pacijenti koji boluju od akutnog blagog do umereno jakog bola u leđima teško obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti, mogu da koriste lekove protiv bolova. Međutim, lekove bi trebalo smatrati samo dodatnom terapijom kako bi se pacijentu omogućilo da nastavi sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Trebalo bi ih koristiti samo u kratkom vremenskom periodu. Unapred porazgovarajte sa lekarom ili farmaceutom o korišćenju lekova.

Uz lekara i pacijent mora aktivno da učestvuje u terapiji. Bez obzira na to da li pacijent pati od bola u leđima, vratu ili ramenu, trebalo bi da izbegava smeštanje u položaj kojim se izbegava bol jer će tako pojačati napetost i izazvati još veći bol. Iz istih razloga bi trebalo izbegavati i duže ležanje i fizičku neaktivnost. Ako bol to dozvoljava, preporučuje se bavljenje blagim fizičkim aktivnostima.

Kako se boriti protiv bola u leđima?

Lekar može da prepiše korisne masaže za oslobađanje napetosti u mišićima. Unapred detaljno obavestite masera o svojim simptomima. Obratite pažnju na to da li maser ima odgovarajuću obuku. 

Pored specifične terapije, postoje i neke opšte mere koje možete da preduzmete. Budući da do napetosti u mišićima obično dolazi zbog bola u leđima, primena toplote može da doprinese opuštanju zgrčenih mišića i ublažavanju propratnog bola.

Postoje opcije i pored termofora ili jastučeta sa košticama višnje, od kojih su neke navedene u nastavku:

 • Obmotavanje vunenog šala ili krpe oko bolnog područja.
 • Tuširanje toplom vodom ili kupka ne opuštaju samo mišiće.
 • tretiranje bolnog mesta infracrvenom lampom od deset do dvadeset minuta.

Napetost

Obično je uzrok bola u leđima.

Vežbanje

Ojačava leđne i abdominalne mišiće.

Dijagnoza

Zamolite lekara da vam pojasni sve nejasnoće.

Zena na poslu sa bolovima u leđima

Lekovi protiv bolova u leđima

Ako nijedna metoda ne uspe, pacijenti se često pitaju šta još mogu da učine da reše svoje probleme sa leđima. Naročito ako pate, želeće da bol nestane što je pre moguće.

Kako se boriti protiv bola u leđima kada više ništa ne pomaže?

Ako nije moguće jasno utvrditi uzroke bola u leđima, oslušnite svoje telo. Da li ste pod stresom ili mentalnim naporom? Psihosomatska komponenta bola u leđima je naročito česta u vezi sa depresijom. Razmotrite i tu opciju i porazgovarajte o tome sa lekarom.

Sprečavanje bola u leđima

Možete preduzeti neke preventivne mere kako biste sprečili pojavu napetosti mišića u leđima.Izbegavajte nepravilne položaje tela na radnom mestu. Ako provodite duge periode sedeći, ustanite i prošetajte. To će prijati i vašim leđima. Pobrinite se za to da vaše radno mesto bude zdravo za leđa, npr. tako što će podesiti visinu stola i stolice prema svom telu. Vaš poslodavac je u obavezi da se brine o vašem zdravlju u pogledu zdravlja i bezbednosti na radu. 

Zagrevanje, masaže i lekovi su naročito adekvatni za akutni bol u leđima. Razmislite o treningu ili vežbama za leđa da biste se izborili sa uzrokom, a to je napetost u mišićima. Posebne vežbe mogu ojačati mišiće leđa. Važno je da ih svakodnevno praktikujete kod kuće.

Stanje svojih leđa možete da popravite i redovnim vežbama i vežbama snage kako biste leđima obezbedili potrebnu stabilnost i pokretljivost. Međutim, nemojte da zaboravite da ojačavate i mišiće abdomena. Oni doprinose stabilnosti kičme.