Prehladu obično prati bol u telu

Pored curenja nosa, kijavice, bola u grlu, povišene telesne temperature i opšte malaksalosti, još jedan od mogućih simptoma prehlade (infekcije nalik gripu) je bol u telu. Pravi grip takođe često izaziva bol u rukama i nogama. Saznajte više o uzrocima i lečenju bolova u telu.

Zašto prehlada izaziva bol u telu?

Bol u telu zbog prehlade zapravo je pozitivan znak pošto odražava proces borbe tela protiv uzročnika. Tokom infekcije virusima prehlade telo oslobađa specijalne supstance koje prenose informacije, uključujući prostaglandine. Pored toga što su neophodne za funkcionisanje imunog sistema, takođe aktiviraju stimulanse bola u nervnim ćelijama.
Bol u telu, tj. bol u mišićima i zglobovima zbog prehlade obično se javlja dan ili dva nakon infekcije. Uobičajen oblik bola je

  • bolan osećaj stezanja u rukama ili nogama i u leđima,
  • različitog stepena intenziteta, i
  • potencijalno se javlja kod svakog pokreta, ali i tokom mirovanja, npr. sedenja ili ležanja.

Ublažavanje prehlade i bola u telu

Bol u telu može značajno da ograniči svakodnevne životne aktivnosti, baš kao i bol u grlu, povišena telesna temperatura i ostali simptomi koji se javljaju tokom infekcije nalik gripu. Razne kućne metode mogu pomoći u njihovom ublažavanju:

  • Stavljanje blagih kompresa za noge na bolne ekstremitete. Temperatura kompresa treba da bude oko 20 stepeni i treba da se drži 10 do 15 minuta, nekoliko puta dnevno.
  • Kupka u toploj vodi radi utopljavanja i opuštanja. Dodajte aditive za kupku koji stimulišu cirkulaciju, na primer borove iglice, kako biste dodatno podstakli imuni sistem. Ipak, nemojte se kupati ako imate povišenu telesnu temperaturu.
  • Unos dovoljne količine toplog čaja često deluje blagotvorno, npr čajevi od cveta kamilice i limete ili čaj od đumbira

Lekovi protiv bolova predstavljaju dobru alternativu ili dopunu proverenim kućnim metodama. Lekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što je Aspirin® plus C, imaju provereno dejstvo na bol u grlu, bol u telu i povišenu telesnu temperaturu.

Covek sa gripom
Uzrok

Bol u telu često prouzrokuju prehlada ili grip

Headline: Topla kupka

obezbeđuje utopljavanje i opuštanje

Unos velike količine tečnosti

Biljni čajevi mogu imati blagotvorno dejstvo

Lekovi protiv bolova

ublažavaju blage a i umerene bolove

Kada otići lekaru u vezi sa prehladom i bolom u telu?

Bol u telu koji se javlja u vezi sa prehladom obično se povlači nakon nekoliko dana. Ako se to ne desi, obratite se lekaru. Isto važi i u slučaju veoma visoke telesne temperature (od 39 °C), ako se veoma obilno znojite ili ako se osećate prekomerno iscrpljeno.

Napomena: Neuobičajeno jak bol u telu može da ukazuje na influencu. Razlikovanje prehlade od gripa nije uvek lako. Poseta lekaru vam može dati odgovor.

Aspirin® vsi proizvod

Pregled proizvoda Aspirin®

Aspirin® 500, Aspirin® Complex Hot ili Aspirin® plus C? Koji je najbolji proizvod za mene?