Uzroci, simptomi i lekovi za klaster glavobolje:

Klaster ili histaminske glavobolje, koje se nazivaju i Bing-Hortonove glavobolje, opisuju se kao razarajuće, probadajuće, pulsirajuće i izuzetno bolne. Oko 120.000 Nemaca pati od ove vrste glavobolje. Veliki broj pacijenata se dugo nosi sa ovim stanjem pre nego što napokon dobiju dijagnozu klaster glavobolje. Saznajte više o uzrocima, simptomima i mogućim lekovima za klaster glavobolju.

Klaster glavobolja: simptomi

Klaster glavobolja je karakteristična jednostrana glavobolja koja se najčešće javlja u području oka i slepoočnice. Reč „klaster“ označava akumuliranje. Izraz je skovan jer se klaster glavobolje javljaju redovno i često tokom nekoliko nedelja ili meseci, npr. u proleće ili na jesen, a zatim nakon nekog vremena potpuno nestaju. Klaster glavobolja ranije se nazivala Bing-Hortonova glavobolja. Jednostrana glavobolja obično je najsnažnija oko oka, a može se širiti ka vilici i potiljku.
Klaster glavobolje prate i sledeći simptomi:

  • crveno ili suzno oko na bolnoj strani glave
  • spušten kapak
  • zapušenost ili curenje iz nosa
  • agitacija
  • pojačano znojenje lica

Epizoda glavobolje traje između 15 minuta i 3 sata. Često nastaje tokom sna u slično vreme i budi obolelog. Interval između napada može biti od dva dana do nekoliko sati. Sa jenjavanjem faze glavobolje, epizode se proređuju do potpunog povlačenja, da bi se nakon nekoliko meseci ili godina vratile. Pod uticajem su znatno više muškarci nego žene. Pacijenti u proseku imaju 28-30 godina kada se prvi put jave epizode klaster glavobolje.2

Zbog sličnosti sa drugim tipovima glavobolje kao što je migrena, histaminske glavobolje često godinama prolaze neopaženo. To značajno otežava stvari za osobe koji pate od ovih glavobolja jer im bol u velikoj meri utiče na kvalitet života. Te osobe jedva da su u stanju da rade tokom epizode, a dugoročno su u riziku od smanjenja sposobnosti i depresije.

Simptomi

Jednostrana glavobolja, crveno ili suzno oko, pojačano znojenje lica

Lečenje

Inhaliranje čistim kiseonikom, terapija za migrenu

Mogući okidači

Alkohol, nikotin, svetlosni stimulansi ili određena vrsta hrane

Klaster glavobolja  6

Šta izaziva klaster glavobolju?

Uprkos velikom broju slučajeva, uzrok klaster glavobolje još nije utvrđen. Klaster glavobolje se obično javljaju u starosnoj dobi od oko 29 godina.1 Moguće je da u nastanku bola učestvuje hipotalamus, deo mozga. Hipotalamus između ostalog reguliše ritam spavanja i buđenja. Problemi u ovom delu mozga mogu objasniti epizodične fluktuacije kod klaster glavobolja.

Kao i kod drugih tipova glavobolje, razni faktori mogu biti okidači epizoda klaster glavobolja. Tu mogu spadati alkohol i nikotin, ali i blagi stimulansi ili vrste hrane poput ribe ili mlečnih proizvoda.

  1. Leitlinie Clusterkopfschmerz und trigeminoautonome Kopfschmerzen (Smernice za Klaster glavobolja  in glavobol trigeminalnega avtonomnega živčevja), objavila Komisija za smernice Nemškega nevrološkega društva (Kommission Leitlinien der Deutschen Gesellschaft für Neurologie), 2015
  2. Gobel, H.: Kopschmerzen und Migrane