Šta pomaže kod glavobolje usled mamurluka?

Žurke, venčanja, karnevali i rođendani su popularne prilike za nazdravljanje čašom šampanjca ili piva. Jedna čaša se lako pretvori u nekoliko, zbog čega buđenje sledećeg jutra može da bude krajnje neprijatno. Mučnina i glavobolja često traju ceo naredni dan. Saznajte kako da izađete na kraj sa glavoboljom zbog nestašne noći.

Zbog čega se razvija glavobolja od mamurluka?

Glavobolje nakon konzumiranja alkohola su poznata pojava. Međutim, naučnici još nisu sigurni šta tačno prouzrokuje mamurluk. Verovatno je u pitanju kombinacija različitih efekata alkohola u telu.

  • Jetra razgrađuje alkohol. Proizvodi razgradnje povećavaju proizvodnju urina, čime se iz tela povlači tečnost. Dehidratacija se smatra glavnim uzrokom mamurluka posle prevelike količine alkohola.
  • Urinom se takođe iz tela izbacuju važni minerali kao što su magnezijum i kalijum. Nedostatak minerala izaziva tipičnu glavobolju od mamurluka.
  • Neka alkoholna pića sadrže mešavinu više vrsta alkohola koji se između ostalog mogu naći u viskiju, vinu ili voćnim rakijama, i izazivati glavobolje 

Sve u svemu, alkohol može uzrokovati pulsirajuću glavobolju, obično nalik migreni, kao i druge neprijatne nuspojave poput mučnine, vrtoglavice i zamora.

Simptomi

Obično pulsirajuća glavobolja, nalik migreni

Lečenje

Pijte velike količine tečnosti i hranite se lagano

Uzrok

Prekomerna konzumacija alkohola

Covek u kuhinji sa pulsirajucom glavoboljom

Šta još pomaže kod mamurluka?

Praktično svako ima mišljenje o tome šta najbolje deluje protiv mamurluka. Međutim, koliko god medicinskih ili kućnih saveta da neko primeni kako bi izbegao mamurluk, on može da se javi kod svakoga nakon nekoliko čaša alkoholnog pića. Ipak, sledeći saveti mogu pomoći da efekti budu blaži:

  • Nikada ne konzumirajte alkoholna pića na prazan stomak. Savetuje se masnija hrana. Iako to donekle usporava apsorpciju alkohola, on će pre ili kasnije dospeti u krvotok i nastupiće mamurluk. Zato bi trebalo da date prednost laganijem obroku, kao što je testenina sa nemasnim sosom ili kajgana, kako biste sprečili da alkohol izvrši udar na telo odjednom, a da pritom zaštitite organe za varanje.
  • Pijte dosta vode uz alkohol da biste nadoknadili gubitak tečnosti. Savršeno bi bilo da svaku čašu alkohola proprati čaša vode. Orašasto voće i slani štapići mogu održavati balans minerala.
  • Zdrav doručak narednog jutra dobar je potez protiv mamurluka. Pijte dosta tečnosti i uzimajte obroke bogate ugljenim hidratima kao što su kifle i slana hrana, na primer masline i feta sir.
  • Izađite u šetnju na svež vazduh. To vam može vratiti energiju i odagnati maglovit osećaj iz glave.

Glavobolja od mamurluka jasno ukazuje na to da ste popili previše alkohola. Najbolji savet je, naravno, da uopšte ne konzumirate preterane količine alkohola. Pored mamurluka, alkohol dugoročno može imati nepovoljne efekte na telo, na primer oštećenje jetre, srčanu insuficijenciju ili oštećenje nerava.