Kako se pravilno evidentiraju glavobolje pomoću migrenskog dnevnika glavobolje

Povremene, jake glavobolje ili epizode migrene predstavljaju izuzetan pritisak na osobu koja od njih pati i predstavljaju izazov za lekara. On mora biti u stanju da tačno klasifikuje bol na osnovu mogućnosti ispitivanja i opisa simptoma samog pacijenta. Migrenski dnevnik glavobolje olakšava ovaj zadatak. Kako to funkcioniše?

Prednosti migrenskog dnevnika glavobolje

  • Pomaže lekaru pri postavljanju dijagnoze
  • Utvrđuje se tip glavobolje
  • Moguće je identifikovati okidače glavobolje
  • Predstavlja osnovu za lečenje glavobolje

Postavljanje dijagnoze ume da bude teško

Glavobolja može da ukazuje na veliki broj različitih stanja i može imati brojne okidače. Zbog toga je naročito teško nedvosmisleno odrediti konkretan uzrok na nivou pojedinačnog slučaja. Da li simptome izazivaju promene vremenskih prilika? Da li je u pitanju tenziona glavobolja? Možda migrena? Nešto sasvim drugo? Ta nesigurnost može biti prilično stresna i čak doprineti razvoju glavobolje.

Ikona za trazenje informacija

Dnevnik migrene pomaže pri postavljanju dijagnoze i lečenju glavobolje ili migrene. Stručni tim pod vođstvom profesora dr Hartmuta Gebela sa Kiel klinike za ispitivanje bola sastavio je ovaj dnevnik za migrenu i druge glavobolje kako bi olakšao posmatranje simptoma tokom dužih perioda. Lekar i pacijent mogu sarađivati kako bi otkrili uzroke i okidače i uspostavili odgovarajuću terapiju.

Procena pomoću Migrenskog dnevnika glavobolje

Migrenski dnevnik glavobolje olakšava pomno praćenje toka glavobolje tokom dužih vremenskih perioda. Veze i okidači često brzo postanu očigledni. Migrenski dnevnik glavobolje, između ostalog, pomaže u davanju odgovora na sledeća pitanja:

  • Koliko epizoda glavobolje ste imali tokom prošlog meseca?
  • Koliko su jaki bili simptomi?
  • Koji su bili potencijalni okidači?
  • Koji su se simptomi javljali uz glavobolju?
  • Kako se tačno pojavio bol?

Vodite dnevnik migrene nekoliko nedelja ili onoliko dugo koliko vas lekar posavetuje i nakon toga mu ga dostavite sa podacima prikupljenim na ovaj način. To omogućava lekarima da donesu važne zaključke. Mogućnost da je u pitanju migrena velika je ako su glavobolje na primer obično jednostrane i prate ih simptomi poput mučnine i povraćanja. Pacijenti koji prijavljuju dvostrane, tupe glavobolje u vidu pritiska možda imaju tenzionu glavobolju.

Ali Migrenski dnevnik glavobolje nije od koristi samo lekarima: i pacijent može detaljno da prati sopstveno zdravstveno stanje. Preciznim beleženjem okolnosti pod kojima se javljaju glavobolje pacijenti mogu da prate okidače kako bi ih ubuduće izbegli i sprečili javljanje novih epizoda. Osim što se time postiže neposredno olakšanje, može i znatno, i što je još važnije, trajno, da se smanji korišćenje lekova.

Uzroci

Pomaže u pronalaženju okidača za glavobolju

Olakšava postavljanje dijagnoze

Patite li od glavobolje ili migrene?

Podrška

Lekar može da propiše pravu terapiju

Zena na moru, duboko udahnuvsi svez morski vazduh