Prehlada utiče ne samo na nos, već i na sinuse

Ako se tokom prehlade jave i glavobolja ili bol u predelu lica u vidu pritiska, verovatno je u pitanju akutna infekcija. U nastavku se informišite o tipičnim simptomima upale sinusa i lekovima koji mogu da vam pomognu.

Koji su simptomi tipični za upalu sinusa?

Zapušen nos ili kijavica i zapaljenje paranazalnih sinusa često ne mogu da se razlikuju samo na osnovu simptoma. Razlog je to što se upala sinusa (zapaljenje paranazalnih sinusa) obično javlja zajedno sa curenjem nosa (rinitisom). To se medicinski naziva rinosinusitisom. Pacijenti se obično žale na sledeće:

  • zapušen nos ili kijavica
  • ograničena sposobnost disanja kroz nos i umanjeno čulo ukusa
  • opšta malaksalost
  • glavobolja
  • pritiskajući bol u predelu lica koji se pogoršava pri saginjanju unapred

Pritiskajući bol često omogućava identifikovanje sinusa koji je upaljen zbog prehlade. Bol u predelu čela i očiju, na primer, ukazuje na zapaljenje čeonog sinusa. Bol oko vilice ili u obrazima verovatno ukazuje na zapaljenje maksilarnog sinusa. Tipični simptomi lako mogu da se protumače kao zubobolja. Upala maksilarnog i čeonog sinusa najčešći je oblik sinusitisa.

Razvoj upale sinusa

Nos je sa sinusima povezan uskim vezivnim kanalima koji se nazivaju ostijumi. Kada se inficira sluzokoža nosa, infekcija može kroz ostijume da prođe do paranazalnih sinusa, što dovodi do upale sinusa. Danas se čak pretpostavlja da se svaka infekcija sluzokože nosa u nekoj meri proširi na paranazalne sinuse.

Sinusitis  6

Upala sinusa se još lakše razvija ako je sluzokoža nosa veoma natekla i zbog toga se sakuplja sekret. U tom slučaju ostijumi su blokirani i protok vazduha kroz sinuse je nedovoljan, čime se stvara idealno tle za razvoj patogena.

Upala sinusa generalno može da zahvati sve sinuse. Sinusi su šupljine unutar lobanje koje su takođe obložene sluzokožom. Postoje četiri tipa sinusa, a to su (odozgo nadole): čeoni sinus, etmoidni sinus, sfenoidni sinus i maksilarni sinus.

Razlika između sinusitisa i rinitisa

Upala sinusa se obično javlja uz pojačane glavobolje i, pre svega, pritisak u paranazalnim sinusima

Razvoj

Javlja se kada se infekcija sluzokože nosa proširi na sinuse putem ostijuma

Lečenje

Proizvodi sa aktivnim sastojkom za otpušavanje nosa, pseudofedrin hidrohloridom, imaju dekongestivni efekat i, nasuprot sprejevima za nos, mogu da prošire dejstvo sve do ostijuma.

Kućni saveti

Inhalacija pare i primena infracrvene svetlosti može dodatno da pomogne u ublažavanju upale sinusa.

Zena sa sinusitisom

Upala sinusa: lekovi i kućni saveti 

Sinusi zapušeni zbog upale pre svega zahtevaju lečenje kojim će se smanjiti otok sluzokože u disajnim putevima tako da sekret može lakše da se izbacuje, a paranazalni sinusi da dobiju bolji protok vazduha.

Lekovi sa vazokonstriktornim aktivnim sastojkom, na primer pseudofedrin hidrohloridom, pogodni su za lečenje upale sinusa. Ova supstanca ima dekongestivni efekat koji deluje na sluzokožu nosa i paranazalnih sinusa, kao i na ostijume koji su nepristupačni uobičajenim sprejevima za nos. Time se omogućava bolje izbacivanje nakupljenog sekreta. 

Osim lekova, inhalacija parom, koja dokazano olakšava simptome curenja nosa i kašlja, takođe može da ublaži simptome upale sinusa. Većina pacijenata kaže i da im je primena infracrvene svetlosti prijatna. Time se takođe smanjuje zapaljenje. Blago povišena vlažnost vazduha u prostoriji takođe potpomaže da se razredi viskozni sekret i spreči brzo isušivanje sluzokože.