Akutni bol i vrste bolova

Pošto je bol znak upozorenja tela, nemojte da zanemarujete različite vrste bola kao što su glavobolja, bol u leđima ili migrena. U nastavku pogledajte pregled najčešćih vrsta bola i lekova protiv bolova.

Bol – ali, zašto? 

Bol je neophodan za naše zdravlje. Jedino kada naše telo pošalje signal putem bola da nešto s njim nije u redu mi možemo da preduzmemo nešto da ga izlečimo ili da izbegnemo okidač. Na primer, ako bismo mogli da stavimo ruku na vruć šporet i ne osetimo bol, redovno bismo imali teške opekotine i možda izgubili funkciju te ruke. Međutim, pošto kontakt sa ringlom dovodi do oštrog bola, mi odmah povlačimo ruku da bismo izbegli dalje oštećenje. Međunarodno udruženje za proučavanje bola stoga definiše bol kao neprijatno senzorno ili emotivno iskustvo koje jeste ili može da bude povezano sa stvarnim ili mogućim oštećenjem tkiva.

Kako u takvoj situaciji dolazi do bola? Ako se nervne ćelije na određenom mestu na telu stimulišu (npr. hladnoćom, povredom ili zapaljenjem), one prenose signal do mozga, primarnog kontrolnog centra tela. On čita poruku, „prevodi“ je u bol koji se može osetiti i, ako je potrebno, obezbeđuje odgovarajuću reakciju. To može biti u opsegu od zaustavljanja trenutne radnje do bežanja od izvora bola.

Koje su vrste bola česte? 

Ikona pomoci kod glavobolje

Glavobolja

Ikona pomoci kod migrene

Migrene

Ikona pomoci kod bolova u leđima

Bol u leđima

Pomoc kod bolova u vratu

Bol u vratu

Ikona pomoci kod bolova u misicima i zglobovima

Bol u mišićima i zglobovima

  Stručnjaci smatraju da postoji više od 350 različitih vrsta glavobolja. Njihovi uzroci mogu da budu jednako raznoliki. Glavobolje ne uzrokuje sam mozak, već susedna područja osetljiva na bol, kao što su ovojnice i krvni sudovi. Saznajte kako se razvija akutni bol, šta ga pokreće i, što je najvažnije, šta zaista pomaže protiv glavobolja.


  SAZNAJTE VIŠE O GLAVOBOLJAMA

  Kod mnogih ljudi koji pate od migrene javljaju se predznaci pre same epizode migrene. To mogu da budu umor, epizode nezajažljive gladi, uznemirenost, preosetljivost na buku ili često zevanje. Simptomi aure mogu da prethode samoj fazi glavobolje. To su obično smetnje u vidu, vrtoglavica ili povećana preosetljivost na svetlost. Ovde je opisano šta učiniti ako se epizoda približava, tok migrene i obećavajući načini lečenja.
   

  Bol ili napetost u vratu mogu biti simptomi stresa ili imati neki drugi uzrok. To obično dovodi do glavobolje ili lošeg držanja tela, što pak utiče na ceo mišićno-skeletni sistem. Borba protiv bola u vratu od prvog trenutka može sprečiti sve naredne probleme. Pročitajte više o mogućim razlozima za napetost u vratu i šta da učinite u vezi sa tim.
   

  Večiti problem sa leđima: bol u leđima zaista je postao uobičajeno oboljenje. Međutim, potreban je oprez jer nije svaki bol u leđima isti. Saznajte više o različitim vrstama bolova koji se mogu javiti u leđima, kako da utvrdite njihov uzrok i oslobodite ih se.
   

  Oni su obično znak premora i nepravilne raspodele opterećenja. U telu se bol u zglobovima i mišićima obično javlja kao reakcija na preopterećenost mišićno-skeletnog sistema. Prvenstveno se ovaj bol smatra signalom upozorenja da malo smanjite napor. Šta raditi, međutim, kada ne možete sebi uopšte da priuštite odmor ili kada se taj bol javlja bez ikakvog očiglednog razloga?
   

  Koje lekove protiv bolova koristiti?

  Ako tražite lek protiv bolova koji se kupuje bez recepta, otkrićete da je izbor ogroman. Na tržištu postoji mnogo različitih proizvoda, oblika doziranja i proizvođača. Nemojte dozvoliti da vas mnoštvo izbora zbuni. Ako pogledate pažljivije, otkrićete da se protiv bola koristi samo nekoliko aktivnih sastojaka. U nastavku se nalazi pregled svojstava najčešćih aktivnih sastojaka:

  Covek koji se proteze

  Svojstva

  Acetilsalicilna kiselina

  Paracetamol

  Ibuprofen

  Diklofenak

  Naproksen

  Analgetik

  check
  check

   

  check
  check
  check

  Antipiretik

  check
  check
  check
  check
  check

  Protivupalno dejstvo

  check

  -

  check
  check
  check

   

  Proizvodi brenda Aspirin® se oslanjaju na acetilsalicilnu kiselinu zbog njenog dokazanog efekta. Otkrijte kako deluje lek Aspirin® 500. Ako niste sigurni koji vam lek protiv bolova odgovara ili gde je tačno izvor bola, obratite se lekaru. Lekar će vas detaljno pregledati i posavetovati vas o tome šta da radite u vezi sa simptomima.